ר' יוסף מדזגברישוולי בדברי תורה לפרשת 'דברים'

ר' יוסף מדזגברישוולי בדברי תורה לפרשת 'דברים'

פרשת דברים

"אלה הדברים אשר דבר משה אל כל ישראל"

משה רבנו ע"ה כותב ספר שלם ספר דברים לעם ישראל שנמשך שבוע שלם וזה נוגד את מה שמשה בעצמו אומר "לא איש דברים אנכי" ואם כן, איך אם הוא לא איש דברים, הוא אומר לנו ספר שלם? אלא על כך עונה המדרש, משל לאדם שהיה מוכר ארגמן והיה מכריז הרי ארגמן הציץ המלך ושנע את קולו ושאל אותו מה אתה מוכר? וענה המוכר, לא כלום, ושאל אותו המלך, הרי שמעתי שאתה אומר שאתה מוכר ארגמן מדוע אתה אומר כלום? וענה אותו האיש לכולם זה נחשב משהו 'הארגמן' הזה, אבל אתה מלך ובשבילך זה כלום, כי לך יש דברים שהם הרבה יותר טובים מזה. כך משה לפני הקב"ה שברא את הפה ואת הדיבור אמר לו "לא איש דברים אנכי" אבל אצל ישראל כתוב בו "אלה הדברים" וכאן משה מקבל את השליחות של הקב"ה אשר שם פה לאדם ובכוחו יש למשה כח לדבר, אם אדם בא בכח של הקב"ה הוא יכול לעשות הכל, והוא שמשה אומר "ה' אלוקינו דיבר אלינו בחורב לאמור".

לאחר שנסתיימה ההקפה של ארצות אדום ומואב מודיע הקב"ה למשה שהחל מעתה הוא מצווה לכבוש את ארץ ישראל 'ראה נתתי בידך את סיחון מל חשבון… החל רש והתגר בו מלחמה' ולמרבה הפלא משה רבינו איננו מבצע את ההנחיה במקום לפתוח במלחמה הוא פותח במשא ומתן לשלום ומדוע משה רבינו עבר על מצוות השם לכאורה? מהסיבה הזאת מפרש הרמב"ן שאכן מלכתחילה לא רצה משה לכבוש את עבר הירדן ולא רצה אלא מעבר, ואילו הציווי האלוקי בא רק לאחר שנתקבלה תשובתו של סיחון, והקב"ה לא מוכיח את משה על כך שהקדים בשלום אלא אפילו מסכים איתו ומדוע נהג משה כך? אלא שכתוב 'ממדבר קדמות' מהנהגתו של הקב"ה שקדם לעולם ומנתינתה של התורה שקדמה לעולם למדנו שצריך להקדים שלום אפילו במלחמת מצוה. גם ביציאת מצרים אפילו שהקב"ה ידע שפרעה לא ישלח את עם ישראל הוא שלח את משה לנהל משא ומתן, וגם במתן תורה אפילו שהקב"ה ידע שהעמים לא ירצו לקבל את התורה בכל זאת הוא הציע להם אותה וגם כאן במלחמת סיחון ידע משה שהם לא יסכימו לקבל את ההצעה הנדיבה של השלום ובכל זאת משה רבנו שלח להם שליחים כדי לדרוש קודם בשלום אם הכל ילך קודם בשלום ולא במלחמה.

ויש מכאן לקח גדול לחיים שאפילו שאדם יודע שיש לו אויבים שרוצים להרע לו ורוצים איתו מלחמה וכמעט בוודאות לא יסכימו לשלום בכל זאת אתה צריך להציע להם לסיים הכל בצורה של שלום ואם לא יסכימו אז יש להילחם בהם.

"פנו וסעו לכם" משמע מהמילה 'לכם' שזה כאילו שהם הולכים להנאתם כמו שנאמר "לך לך" אצל אברהם אבינו 'לטובתך ולהנאתך' ואיך אפשר לומר גם לכם להנאתכם, הרי מדובר במלחמות ובבעיות גדולות לכבוש את הארץ? וגם יש שם ילידי הענק וגיבורים גדולים לא יהיה קל לכבוש את הארץ? אלא מסביר הנצי"ב שאילו זכו ישראל ולא חטאו בחטא המרגלים, היו נכנסים לארץ דרך הר האמורי מבלי לסובב את ארץ אדום ורק בגלל החטא היו צריכים ללכת בדרך הקשה. וכן עוד תשובה, יש לומר כאשר יעקב אבינו עבד בשביל רחל אמנו שבע שנים כתוב 'ויהיו בעיניו כימים אחדים באהבתו אותה' האהבה מעמידה את הקשיים באור אחר לגמרי ולכן משום אהבת ארץ ישראל כל הייסורים מתגמדים לעומת הדבר הגדול שנקרא ארץ ישראל שהיא נקנית בייסורים.

שנזכה לביאת משיח צדקנו ושהכל יבוא בשלום ובקלות לכל עם ישראל בגאולה שלימה בקרוב.

(מדבריו של הרב עזריאל אריאל)

ר' יוסף מדזגברישוולי הי"ו מלוד

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*