הרב אלישי זיזוב בדברי תורה לפרשת 'וארא'

הרב אלישי זיזוב בדברי תורה לפרשת 'וארא'

פרשת וארא

הכאב שבדרך לגאולה

מה עושים כשהמציאות טופחת על פנינו, והמאמצים שלנו לשנות דברים נראים חסרי תועלת? האם יש טעם להמשיך להאמין ולפעול גם כשלא רואים תוצאות?

בפרשת וארא אנחנו עדים לרגע דרמטי בחייו של משה רבנו, רגע שמדבר אל כל אחד מאיתנו. לאחר שהוא פונה לפרעה בדרישת שחרורם של בני ישראל, התוצאה המיידית היא הפוכה: פרעה מכביד את עול השעבוד, והמצב של העם רק מחמיר. משה, בתסכולו, זועק אל ה': "לָמָּה הֲרֵעֹתָה לָעָם הַזֶּה? לָמָּה זֶּה שְׁלַחְתָּנִי?"
כאן נחשפת שאלה אוניברסלית: למה הדרך לשינוי חייבת לעבור דרך כאב? מדוע הקושי הוא חלק בלתי נפרד מהצמיחה?
רש"י מפרש שמשה שאל בתמיהה אמיתית: כיצד ייתכן ששליחות אלוקית מובילה להחמרה בסבלו של העם? על כך מוסיף הכלי יקר, שמדובר בשאלה הנובעת מאהבתו של משה את ישראל ורצונו לגאול אותם מיידית.
הרמב"ן מפרש את תשובת ה': "וָאֵרָא אֶל־אַבְרָהָם אֶל־יִצְחָק וְאֶל־יַעֲקֹב בְּאֵ-ל שַׁ-דָּי וּשְׁמִי ה' לֹא נוֹדַעְתִּי לָהֶם". הוא מסביר שהקב"ה מזכיר למשה שהאבות לא זכו לראות את מימוש ההבטחות האלוקיות במהלך חייהם, אך הם נותרו נאמנים באמונתם. המסר הוא שתהליכים גדולים, כמו גאולה, דורשים אמונה וסבלנות, גם לנוכח אתגרים.

ה"נתיבות שלום" מדמה את הסבל לקושי שלפני לידה: רגעי הכאב הגדולים ביותר מבשרים על שינוי קרוב ומשמעותי. הוא מדגיש שכדי להגיע למקום גבוה יותר, האדם נדרש לעבור דרך חושך זמני שמכין אותו לאור.

מעניין לציין שמחקרים עכשוויים תומכים בתפיסה זו. ד"ר מרטין סליגמן, מחלוצי הפסיכולוגיה החיובית, ערך מחקר בשנת 2015 שעסק בצמיחה מתוך משבר. במחקרו הוכיח כי אנשים שחוו קשיים משמעותיים, כמו אובדן או כישלון, הצליחו לפתח חוסן נפשי ולהגיע לתחושת משמעות עמוקה יותר בחייהם. תוצאות המחקר הראו כי מי שמצליח לראות במשברים תהליך לימודי ולא כישלון, מפתח גישה אופטימית ומעצימה יותר לחיים.
הרעיון הזה משתלב עם מסריה של פרשת וארא: דווקא ברגעים שבהם הדרך נראית חסרת מוצא, מתהווה הפתח לגאולה. משה מלמד אותנו שגם אם נדמה לנו שהכול חשוך, עלינו לשמור על אמונה ותקווה.

בפרשתנו הקב"ה עונה למשה בתשובה שלא עוסקת רק במיידי, אלא חושפת את התמונה הגדולה: "וָאֵרָא אֶל־אַבְרָהָם אֶל־יִצְחָק וְאֶל־יַעֲקֹב בְּאֵ-ל שַׁ-דָּי וּשְׁמִי ה' לֹא נוֹדַעְתִּי לָהֶם." התשובה הזו מלמדת אותנו דבר עמוק – תהליכים משמעותיים לא נמדדים במידת ההצלחה המיידית, אלא במבט רחב יותר על ההיסטוריה והשליחות שלנו בעולם.

הקב"ה מזכיר למשה כי גם אבות האומה נאלצו להתמודד עם קשיים רבים. אמונתם לא התבססה על ראייה מיידית של תוצאות אלא על הידיעה שהמציאות המורכבת היא חלק מתוכנית גדולה יותר.
בדיוק כמו משה, גם אנחנו לעיתים ניצבים מול מצבים שבהם כל מאמץ נדמה ככושל, וכל דלת נסגרת בפנינו. ברגעים כאלה, עלינו לזכור ששינוי אמיתי דורש זמן, אמונה וסבלנות.
משה רבנו מלמד אותנו שיעור חשוב: מנהיגות אמיתית אינה נמדדת רק בהצלחות, אלא ביכולת להמשיך להאמין ולהתמיד גם כשנראה שהכול הולך הפוך.
פרשת וארא מזכירה לנו שאין "קיצורי דרך" לגאולה אישית או ציבורית. הדרך עשויה להיות מלאה במכשולים, אך בכל שלב אנחנו מתעצבים ומתחזקים. אם נמשיך לפעול מתוך אמונה ונאמנות לערכינו, נגלה שגם מה שנראה ככישלון הוא שלב נוסף במסע לעבר ההצלחה.
גם בחיינו האישיים, רגעי המשבר עשויים להיות נקודת מפנה. אם נזכור את מסר הפרשה – שהקושי הוא הכנה לגאולה – נוכל להתמודד עם האתגרים מתוך אמונה ותקווה, ולדעת שדווקא לאחר החושך יגיע האור.
שבת שלום,
הרב אלישי זיזוב פרנקפורט גרמניה

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*