ר' אליעזר מושיאשוילי בדברי תורה לפרשת 'במדבר'

ר' אליעזר מושיאשוילי בדברי תורה לפרשת 'במדבר'

פרשת במדבר

הפרשה פותחת בפסוק "וידבר השם אל משה במדבר סיני' (א-א) מביא המדרש (תנחומא א-ו) אמרו רבותינו בשלשה דברים ניתנה התורה 'אש מים ובמדבר' ומדוע בשלשה אלו? לומר לך מה הללו חינם לכל באי עולם אף התורה חינם לכל באי עולם.
הגאון ר' יהודה צדקה זצ"ל מסביר שבשלשה דברים אלו רמוזים התנאים להצלחה בלימוד. אש – לימוד בחשק והתלהבות. מים – סמל לענווה שזורמים תמיד כלפי מטה, להורות שהתורה מתקיימת במי שהוא שפל ועניו, כפי שמובא 'בנפש החיים' שלא זכה משה לקבל את התורה אלא רק מפני ענוותנותו. ומדבר – שהוא הפקר לכל, מסמל את מלמדי התורה שיפקירו עצמם לכל מי שרוצה וחפץ ללמוד תורה.
המדרש בילקוט שמעוני (במדבר מ"ז) כותב כשקיבלו ישראל את התורה ניתקנאו בהם אומות העולם ושאלו מה להם לישראל שזכו להתקרב יותר מכל האומות וגם לקבל את התורה? השיב להם הקב"ה אם תביאו ספר יוחסין שיש להם לישראל גם אתם תקבלו את התורה שלישראל יש ולכם אין!
שואלים חז"ל על דברי המדרש ממתי ספר יוחסין מעכב קבלת תורה? גמרא מפורשת במסכת הוריות י"ג 'ממזר תלמיד חכם קודם לכהן גדול עם הארץ, שנאמר יקרה היא מפנינים' שאין לך פסול יותר גרוע מממזר, ואין לך יחוס יותר גבוה מכהן גדול, אז מה הקשר בין ספר יוחסין לקבלת תורה?
אומות העולם באו בטענה, אמרו להקב"ה כשבאת לעם ישראל ושאלת אותם אם הם מוכנים לקבל את התורה הם צעקו 'נעשה ונשמע' (שמות כד-ז) אפילו לא שאלו מה כתוב בה, והאמת למה שישאלו? הרי עם ישראל בעלי חוב! הוצאת אותם ממצרים, ביד חזקה, שכל אחד מהם יצא עם תשעים חמורים טעונים מביזת מצרים, כפול מזה היה להם בביזת הים, קיבלו מן, בארה של מרים, עמוד ענן ביום ועמוד אש בלילה, מגיעים להר סיני שאלת אותם אם הם מוכנים לקבל את התורה מה יענו? שלא? הרי הם חייבים לך כל כך הרבה! אם גם לנו היית מעניק את אותם תנאים כפי שקיבלו ישראל גם אנו היינו צועקים 'נעשה ונשמע'. השיב להם הקב"ה כדי לקבל את התורה אי אפשר להגיע סתם ככה לסיני ולצעוק 'נעשה ונשמע' למה? כי רק למי שיש יחוס לנעשה ונשמע הוא יכול לעמוד בסיני ולקבל את התורה. כי נעשה ונשמע צריך להיות מושרש במהות פנימית של המקבל ובלי זה לא ניתן יהיה לקבל תורה! ומי זה שיש לו יחוס שכזה? רק לעם ישראל! אצלם קיים השורש של 'נעשה ונשמע' ומי השורש? אברהם אבינו. והיכן היה הנעשה ונשמע של אברהם אבינו? ניסיון ראשון בלך לך וניסיון אחרון בלך לך.
בניסיון הראשון אומר הקב"ה לאברהם "לך לך מארצך וממולדתך ומבית אביך אל הארץ אשר אראך" (בראשית יב-א) ואברהם לא שואל שאלות עוזב הכל ויוצא לדרך!
בניסיון האחרון מקבל אברהם אבינו ציווי "קח נא את בנך את יחידך אשר אהבת את יצחק ולך לך אל ארץ המוריה והעלהו שם לעולה" (בראשית כב-ב) ואברהם לא שואל, הרי אמרת לי "כי ביצחק יקרא לך זרע" (בראשית כא-יב) אומרת התורה "וישכם אברהם בבוקר ויחבוש את חמורו" (בראשית כב-ג) מזדרז לקום בבוקר לא שואל שאלות אפילו עצים לוקח איתו "ויבקע עצי עולה" (שם). שואל הרמב"ן מדוע לוקח אברהם עצים? אמר אברהם, אגיע להר המוריה מי אומר שאמצא שם עצים? לכן לקח איתו עצים שלא יהיה תירוץ לדחות את העקדה!.
שאל הקב"ה את אומות העולם, האם גם אצלכם קיים דמות כמו אברהם? הרי כששאלתי אותכם אם תירצו לקבל את התורה מיד שאלתם מה כתוב בה? 'לא תרצח' – לא מעוניינים, 'לא תנאף' – לא רוצים, 'לא תגנב' – לא מסוגלים, מכאן ההוכחה שלכם אין יחוס! אבל לישראל יש יחוס! שלא שואלים שאלות ומי היחוס של ישראל – אברהם אבינו! לכן זכו הם לקבל את התורה ולא אתם!.
משגיח מישיבה ידועה נכנס למרן החזון אי"ש זצ"ל ושאל מאיזה ספרים הרב מציע שאמסור שיחות מוסר לבחורים בישיבה? השיב לו מרן לא משנה איזה ספר אתה פותח, משנה כמה לב אתה פותח לבחורים, כמה תאיר פנים, כמה סבלנות ואורך רוח יהיה לך לבחורים, כמה מידות טובות תראה להם, הדוגמא האישית היא ספר המוסר הכי טוב שתפתח לבחורים בישיבה.
שבת שלום ומבורך.
ר' אליעזר מושיאשוילי הי"ו מאשקלון
לרפואת: יוסף חיים בן בת אל, בלה מלכה בת שמחה, נחמה בת יוכבד, חנה בת מרים.
לזיווג: בת אל חיה בת אורלי, בנימין בן בלה מלכה.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*