הרב מיכאל מירון בדברי תורה לפרשת 'עקב'

הרב מיכאל מירון בדברי תורה לפרשת 'עקב'

פרשת עקב

החשיבות של הפרטים הקטנים:
אחת השאלות שדי מצוי לשמוע מאנשים המתקרבים ומתעניינים בתורתנו הקדושה, ודרך חייהם של שומרי תורה והמצוות, היא למה התורה יורדת לקטנות. וכי באמת משנה לבורא עולם כיצד אני נועל נעליים, האם ימין קודם ואחר כך שמאל, וקושר את שמאל ואחר כך את ימין. האם אני נוטל ידיים כדין או עם נטלה פגומה. האם אני מבשל בשבת או לא. האמת היא שנושא זה לא קשור ונוגע רק לרחוקים, אלא גם לנו הקרובים חשוב שבאמת נבין מה עומד מאחורי העניין שהתורה נותנת הדרכות לפרטי פרטים.
נפתח בדברי חז"ל (ילקו"ש תתמו') "והיה עקב תשמעון", זהו שנאמר "למה אירא בימי רע עון עקבי יסובני". אמר דוד אין אני מתיירא מן החמורות מפני שהן חמורות, אבל אני מתיירא מן הקלות שמא עברתי עליהן, ואתה אמרת הוי זהיר במצוה קלה כבחמורה (אבות ב' א'). לכך נאמר "והיה עקב תשמרון". אמר דוד לפני הקב"ה "גם עבדך נזהר בהם בשמרם עקב רב", "מה רב טובך" זה שכרן של מצוות קלות" עכ"ל המדרש. אנו רואים שיש כאן קומה נוספת, לא רק שהמצוות הקלות חשובות אלא שיש עליהם תביעה יותר גדולה.
ר' ישראל סלנטר זצ"ל (אור ישראל איגרת ח') ביאר את הדברים על פי דברי הגמרא (מנחות מג':) בשם ר' מאיר שקשה עונש מי שלא מטיל בציצית שלו פתיל לבן, יותר מאשר מי שלא מקיים פתיל תכלת (בזמן שהיה הדבר ברור ומוסכם על כל הפוסקים). ומביאה הגמרא משל למלך שביקש משני עבדיו שיכינו לו חותמות, אחת פשוטה מטיט והשנייה מזהב. בהגיע הזמן ומשלא הביאו לו, ודאי שהמלך יכעס יותר על מי שהיה אמור להכין את חותם הטיט, כי הוא נגיש וקל יותר להשגה.
אך נרצה יותר להבין מה טמון בעובדה שהתורה מדברת אתנו עד לקטנות ביותר. נראה את הדברים בס"ד אחת לאחת.
א) כל בר דעת מבין שהיצרן מכיר את המוצר יותר טוב מכל הצרכנים שלו. הרי הוא זה שישב עם המהנדס ואפיין לו את המוצר ומטרותיו, ובהתאם לזה יחד הם בנו ועיצבו את המודל על כל שלל הפונקציות שהוא מציע. כדוגמא ניקח מכשיר חשמלי, אפילו זה הפשוט ביותר. כל אחד מבין שאין בו ברגים לחינם (הרי היצרן הוא לא גמ"ח ברגים לעת הצורך), לכל בורג יש תפקיד מדויק. והיה והקונה יחליט מיוזמתו להסיר בורג או חלק כלשהו, באותו הרגע הוא מאבד את האחריות שהחברה נותנת.
ממילא אם הקב"ה יצר את העולם והוא נתן הוראות מפורטות כיצד נכון לחיות בו, אז גם אם אנו איננו מבינים (ואין סיכוי שהיצור יבין את יוצרו), אין חוסר ההבנה משפר את מנעד הפעולה של המוצר שפועל לפי קריטריונים מאוד ברורים.
ב) בזוהר הקדוש (ח"ב פב':) מובא כי תריג' מצוות נקראים תריג' עצות. וידועים דברי רמח"ל (מסילת ישרים א') שכל מטרת בריאת העולם ובעיקר האדם שבתוכו, זה כדי להתענג ובלשוננו ליהנות. אלא שהמקום בו שייך להגיע לשיא התענוג הוא רק בעולם הבא, כי הגוף במסגרתו הגשמית מוגבל וחסר ביכולת ההנאה שלו. לכן ברא הקב"ה את המסגרת שנקראת עולם הזה, ועל ידי עבודתו האישית של האדם בו (כדי למנוע את ההרגשה של קבלת שכר בחסד, דבר הגורם לבושה) הוא יוכל להתענג על זיו שכינתו של הקב"ה בעולם הבא.
האמצעים שניתנו לאדם להשגת המטרה הם המצוות, והמקום בו ניתן לקיים אותם הוא רק בעולם הזה. כך ששאלות חזקות ככל שיהיו לא מערערות את היסוד הזה.
ג) לאחר ההקדמות הנ"ל נרצה להתייחס לגופו של עניין. רבים זוכרים את המעבורת האמריקאית שהתרסקה, בה מצאו האסטרונאוטים את מותם, וביניהם היה אף יהודי בשם אילן רמון ז"ל. לאחר בדיקת נאס"א התברר, כי הפיצוץ אירע בשל חלק קטנטן שהתרופף לו.
והנה ישאל השואל – מה יש בחלק קטן לעומת מעבורת שלימה וענקית, מכונה משוכללת העולה מיליארדים, אחד מהפרויקטים בהם התגאו האמריקאים. אלא שכמה שיהיה החלק קטן הוא עדיין נצרך. וביתר דיוק כמה שמדובר במכונה משוכללת, מערכת ההפעלה שלה יותר רגישה ועדינה. כי דווקא השכלול מראה על יכולת של שילוב כמה וכמה מערכות בו זמנית, וממילא די בחלק קטן כדי להוריד את הכל לטמיון.
היה רב בחו"ל שהיה לו קשר עם יהודי שהחל להתעניין ביהדות, ומפעם לפעם היה הלה שולח שאלות שונות ומגוונות לרב דרך המייל, ומקבל תשובות מפורטות ומנומקות להפליא. האמת היא שהדבר הלך והקשה על המתקרב שחשב שהוא יוכל להביך את הרב, אך משראה את התשובות המדויקות הדבר הסעיר את רוחו ביודעו שעוד רגע והוא יצטרך לשוב בתשובה, ומזה הוא פחד. עד שפעם אחת הוא שלח לרב את השאלה בה אנו עוסקים, מה העניין בדברים קטנים שהיהדות כה מייחסת להם חשיבות. והוא לא קיבל תשובה במשך שבוע, דבר שהיה חריג בקשר ביניהם.
בהזדמנות הראשונה שהם נפגשו הלה הרגיש מנצח, ושאל את הרב – נו הגיע הרגע בו אין לכבודו מה לענות על השאלה הקשה שלי. הרב כלל לא התפעל ומיד שאל, מה לא קיבלת את התשובה שלי. לאחר בדיקה קלה התברר, שכתובת המייל של הנמען הייתה נכונה, מלבד הנקודה שהייתה במקום הלא נכון, וזה כבר גרם למייל שלא הגיע ליעדו. אמר לו הרב נדמה לי כי קיבלת תשובה. הרי בסך הכל זו רק נקודה קטנה, אבל כנראה מתכנתי המערכות הללו מדייקים ולא בחינם, כי לכל דבר יש את הפרטים הקטנים שלו כדי שהוא יעבוד כדבעי.
וביתר עומק – רמח"ל (דעת תבונות ח"ב עמ' כג') מעמיד כי עשר ספירות שהם ההנהגות באמצעותם מנהיג הקב"ה את העולם, הם הכנות לאפשרות האדם לפעול ולהשפיע במעשיו על כל הבריאה, הן לטוב והן למוטב. והם מכוונים זה כנגד זה, עד כי תריג' המצוות שניתנו לאדם, הם כנגד תריג' החלקים שיש בספירות. וכך היצור דבק ביוצרו. וכדי שהפעולה תהיה כמה שיותר מושלמת ומועילה, צריך לקיים את המצוות על כל פרטיהן, ורק אז הם ישפיעו על כולנו שפע טובה וברכה.
זה יהיה מתיימר לומר שהקפנו את כל הנושא, אך ניסינו לגעת בעיקרי הדברים למען יתבררו ויתאמתו בקרבנו.
הרב מיכאל מירון הי"ו מלוד

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*