הרב אלישי זיזוב בדברי תורה לפרשת 'ויגש'

הרב אלישי זיזוב בדברי תורה לפרשת 'ויגש'

פרשת וישב

שיעור לחיים מהמפגש הדרמטי של יהודה ויוסף
פתיחת פרשת ויגש במילים "וַיִּגַּשׁ אֵלָיו יְהוּדָה" אינה סתם פסוק – זו סצנה טעונה ברגשות עזים ובערכים עמוקים שאפשר ללמוד מהם על החיים עצמם. ברגע הזה, יהודה ניגש ליוסף מתוך תחושת אחריות כבדה להגן על אחיו בנימין ולמנוע כאב נוסף מאביו, יעקב. יהודה עומד מול שליט מצרים הגדול, כשאינו יודע שהוא למעשה אחיו האבוד. זהו רגע של עימות שבו נדרשים אומץ, נחישות ויכולת להקשיב ולדבר מהלב. יהודה, מנהיג מלידה, נוטל את ההובלה כשהמצב מאיים ומתוח.
חז"ל, במדרשיהם, מציעים זוויות שונות על משמעות המפגש הזה. רבי יהודה סובר שהגישה הייתה למלחמה – יהודה מוכן להילחם ביוסף כדי להציל את בנימין. רבי נחמיה טוען שזהו ניסיון פיוס, גישה שונה לגמרי של רוך ותחנונים, ומציין את הגישה השקטה והחכמה שאולי תפתור את העימות. חכמים אחרים רואים ברגע זה גישה של תפילה; יהודה ניצב נרגש ונואש ומתפלל בלבו לעזרת האל. לפי מדרש נוסף, יהודה ניגש ליוסף כי לקח על עצמו אחריות אישית עצומה כשהתחייב בפני יעקב לשמור על בנימין.
הסיפור הזה והמדרשים עליו הם מדריך חי לחיים, המשקפים חמישה מסרים חשובים שיכולים להאיר לנו את הדרך:
1-אחריות אישית – כשיהודה לוקח אחריות על בנימין, הוא מראה לנו את המשמעות של עמידה בהתחייבויות שלנו. כמו יהודה, גם אנחנו צריכים ללמוד לקחת אחריות על מעשינו, גם כשזה קשה ולא נוח. בעידן שבו קל להסיר אחריות, סיפורו של יהודה מזכיר לנו את הערך שבאמירת "אני כאן" – באחריות ובנחישות.
2-גמישות בגישה – לפעמים ההתמודדות עם אתגר מורכב דורשת מאיתנו להפעיל שיקול דעת ולשלב בין עוצמה לרכות. יהודה משלב בין עמידה איתנה (מלחמה), פיוס (רוך) ותפילה (פנייה למקור כוח עליון). זו תזכורת לכך שלא כל מצב מצריך את אותה תגובה, ואנחנו נדרשים לפעמים לשקול איך לגשת לכל אתגר בהתאם לנסיבות.
3-מנהיגות – יהודה מראה דוגמה של מנהיגות חזקה ואחראית. הוא לא בורח, לא מעביר את האחריות לאחיו, אלא מתייצב מול המצב כדי להגן עליהם. במציאות שלנו, מנהיגות יכולה להתבטא ביכולת להוביל ברגעים קשים, לקחת יוזמה ולעמוד מול האתגרים – לא רק עבור עצמנו, אלא גם עבור אחרים.
4- חשיבות התקשורת הישירה – הגישה הישירה והכנה של יהודה מלמדת אותנו על ערכה של תקשורת פתוחה בפתרון קונפליקטים. במקום להתחמק או להתעלם, יהודה ניגש ליוסף ופונה אליו בפשטות ובאומץ. בחיים, יש רגעים שבהם חשוב לא לפחד לדבר מהלב ולגשת ישירות כשמתעוררים קשיים, מתוך רצון להגיע להבנה.
5- אומץ לב – אומץ הלב של יהודה לגשת אל השליט המאיים ממחיש את הצורך באומץ כשמתמודדים עם אתגרים גדולים. הוא מוכן לעמוד בפני הכוח החזק ביותר, מתוך נאמנות לאביו ולבנימין. זוהי קריאה עבורנו לזכור שבחיים עלינו לגייס אומץ גם כשקשה, גם מול הבלתי נודע, מתוך אמונה שנוכל לצאת מחוזקים.
כך, מעבר לסיפור עתיק, פרשת ויגש מלמדת אותנו את חמשת הכלים: אחריות, גמישות, מנהיגות, תקשורת ואומץ – תכונות שכל אחד מאיתנו זקוק להן במסע חייו.
אקדיש את דברי התורה הללו לעילוי נשמת סבי היקר אליהו אילושע בו משה הנולד מן נעמי, אחד מחשובי הקהילה הגרוזינית לשעבר בעיר נהריה, שהשבת פקודת שנתו. ת.נ.צ.ב.ה.
יהודה מייצג בפרשתנו את ערכי האחריות, המסירות והנאמנות למשפחה ולעם, תכונות שאפיינו גם את סבי. כמו יהודה, גם הוא ידע לעמוד כחומה בצורה עבור משפחתו וקהילתו, תמיד מתוך דאגה ואהבה כנה.
סבי היה איש של נתינה, חוכמה ואומץ, ששאף לתמוך ולעזור לאחרים בכל עת. הוא ידע לגלות תושייה ולהנהיג, במיוחד ברגעים של אתגר, ובכך הותיר אחריו מורשת של ערכים ומידות טובות שממשיכה להאיר לדורותיו. יהי רצון שנזכה ללכת בדרכו, לאמץ את מידותיו, ולהמשיך להפיץ אור וחסד כפי שהוא עשה בחייו.
בברכת שבת שלום,
הרב אלישי זיזוב, פרנקפורט גרמניה.

Write a Comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*